Przyglądając się sklepowym półkom bez problemów zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, zwłaszcza tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w paru regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkowy smak produktu końcowego. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji kolejnego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Mozzarella buffala jest bowiem znacznie bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa.
Zawiera też sporo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik w codziennej diecie. Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w nieco inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do jakiej jest wlewana pewna ilość śmietanki. Dzięki temu po rozkrojeniu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak ceniony przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+