O wyśmienitym smaku wielu popularnych potraw, takich jak na przykład pizza będą tak naprawdę decydować detale, takie jak chociażby użyte do wytworzenia składniki. Ale aby tak faktycznie było, to trzeba ją zrobić z dobrej jakościowo mąki i wszelkich dodatków, w tym również mozzarelli. Ten gatunek sera produkowany jest przez wiele firm w różnych krajach, lecz tylko mozzarella włoska smakować będzie faktycznie tak, że nikt się jej nie oprze. Wynika to z paru czynników. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę tego sera, a Włosi parę ich mają, wszystkie wytwarzane są według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
Najlepsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, są wytwarzane w mocno skomplikowanym procesie, wymagającym dużej wiedzy i doświadczenia, oraz najlepszej jakości mleka. W przypadku tradycyjnych, najpopularniejszych mozzarelli będzie to krowie mleko, lecz w ostatnich latach wróciło także do łask mleko bawole. Zawiera ono znacznie większą zawartość tłuszczy, z tego też powodu wytwarzana z niego mozzarella buffala cechuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem. Jeżeli ktoś będzie chciał posmakować jeszcze innych rzeczy, to interesującą opcją dla niego może być mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej kulki jest dodawana nieduża ilość śmietanki. Dlatego też po rozkrojeniu wypływa ze środka płynna masa, a całość przypomina swoim smakiem masło, zresztą stąd pochodzi ta nazwa. Obecnie włoskie mozzarelle są coraz częściej spotykane w sklepach spożywczych, dlatego nie powinno być problemów z ich kupieniem.
+Tekst Sponsorowany+