Jeśli ktoś zamawia prawdziwą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, bowiem ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z mleka bawolego, lecz obecnie najczęściej w sklepach się spotyka odmiany zrobione z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki dobrze dobranemu procesowi wytwarzania jest możliwe zachowanie mocno białej barwy, jaka ma duże znaczenie przy tej odmianie. Kulki mozzarelli mają różną wielkość, od małych, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ser ten jest bardzo polecany, ponieważ zawiera w sobie dużo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o inne odmiany mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z bawolego mleka. Ze względu na to, że mleko to ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, to ser ten posiada charakterystyczny, lekko słonawy posmak, doskonale pasujący do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietanki, dzięki czemu w środku robi się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+