Chyba żadna prawdziwa pizza nie może się obejść bez dobrej jakości składników. Tutaj nie da się pójść na kompromisy, jeżeli rzeczywiście smak jej ma być dokładnie taki jak w słonecznej Italii, to trzeba zadbać o to, aby się znalazły na niej jedynie produkty włoskie oryginalne. Będzie to dotyczyć zarówno sosu pomidorowego raz mąki, jak też serów. Oczywiście podstawą będzie tutaj wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, wytwarzana jedynie z mleka pasących się na włoskich łąkach krów.
Mozzarellę robi się rzecz jasna w innych miejscach, ale każdy kto się choć trochę zna na jedzeniu, od razu zauważy różnicę w smaku. Ser ten jest bardzo charakterystyczny i ciężko pomylić go z jakimś innym. Ma postać białych kulek o kilku centymetrach średnicy, które są sprężyste i miękkie. Przed sprzedaniem te kulki są pakowane do woreczków i zalane serwatką, przez co zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.
Mozzarellę taką użyć rzecz jasna można na pizzę, ale też sprawdzi się ona świetnie jako dodatek do kanapek czy sałatek. Jeśli ktoś chciałby popróbować jakiś innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to na pewno posmakuje mu mozzarella włoska. Przez dodatek śmietany na etapie produkcji ma ona lekko maślany smak oraz płynny środek. Niezwykle interesująca jest też mozzarella buffala, mało jeszcze znana u nas. Ją z kolei robi się z bawolego mleka, dzięki temu że ma ono więcej tłuszczu, to ser posiada delikatnie kwaskowy, charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+