Inne

Włoskie mozzarelle – jakie są ich często kupowane odmiany

Włoskie potrawy cenione są w wielu krajach za swój niepowtarzalny smak. Trzeba być jednak świadomym, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, lecz również używanym do przygotowywania składnikom. Wielu kucharzy z tego kraju stosuje jedynie produkty włoskie oryginalne, dzięki czemu ich potrawy smakują doskonale. Tak jest chociażby w przypadku mozzarelli, która jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw, w tym popularnej na całym świecie pizzy.

Mozzarella włoska, którą przeważnie się spotyka na sklepowych półkach, jest produkowana z mleka pochodzącego od krów. Występuje najczęściej w formie niedużych, miękkich kulek znajdujących się w zalewie. Bez problemów ją można pokroić nożem, ale też i rozdzielić na kawałki rękami, jeżeli faktycznie jest ona dobra to wówczas pojawią się charakterystyczne strzępienia. Lecz aby ten ser rzeczywiście dysponował odpowiednim smakiem, to potrzeba sporego doświadczenia przy jego produkcji, oraz składników najwyższej jakości. Bardzo ciekawą, chociaż jeszcze niezbyt popularną wersją jest mozzarella włoska.

Jeśli chodzi o nią do każdej z kulek dodawana jest nieduża porcja śmietany, jaka później się znajduje w bardzo charakterystycznej torebce. Smak tej odmiany jest wyjątkowo delikatny i maślany, głównie dzięki zawartości śmietanki. Zupełnie inaczej będzie smakować mozzarella buffala, jaka jest uważana za jedną z najsmaczniejszych wersji. Lekką kwaskowatość i wyrazistość będzie ona zawdzięczać dużej zawartości tłuszczu, pochodzącego z mleka bawolic, z którego się ją wytwarza.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. +Reklama+
    Zakupy w galerii handlowej w Rzeszowie są dodatkowo ułatwione dzięki dostępowi do miejsc parkingowych i dogodnemu układowi sklepów, co sprzyja komfortowemu przemieszczaniu się klientów. Sprawdź jakie sklepy znajdują się w galeria Rzeszów.

Dodaj komentarz