Inne

Popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Miłośnicy dobrego jedzenia świetnie wiedzą, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, będącej jednym z najczęściej spożywanych gatunków sera produkowanych we Włoszech. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z krowiego mleka, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.

Ser ten lekko się strzępi, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób wytwarzana jest mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku jest wykorzystywane mleko bawołów. Posiada ono trochę więcej tłuszczów, co ma przełożenie na ostateczny, naprawdę charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest lekko kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród klientów, lecz w ostatnim czasie zmienia się to bardzo mocno.

Duże znaczenie dla tej popularności mają też właściwości zdrowotne, przede wszystkim niższa zawartość cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera z kolei wygląda praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku kieszonkę wypełnioną gęstą śmietanką. Ta śmietanka zapewnia maślany, tak charakterystyczny smak, tak lubiany przez wielu smakoszy. Mozzarella burrata jest robiona z mleka krowiego, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz