Dom, Ogród

Jakie są popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Nie bez powodu kuchnia włoska przez wielu uważana jest za najlepszą na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki sprawiają, że lazania, pizza czy spaghetti cały czas się cieszą niesłabnącą popularnością. Jeden z takich składników to prawdziwa mozzarella włoska, która od dziesiątków lat wytwarzana jest według oryginalnych receptur. Sam proces produkowania takiej mozzarelli do skomplikowanych nie należy, ale na ostateczny smak wpływają różne czynniki.

Niezwykle istotna będzie jakość wykorzystanego do wyrobu mleka, ale też ogromne znaczenie ma doświadczenie i wiedza serowarów. Aby uzyskać produkt najwyższej jakości należy poszczególne czynności wykonać w odpowiedniej chwili, a aby to zrobić dobrze to należy dysponować wieloletnią praktyką. Dlatego też mimo wysiłków nie włoskie firmy nie mają możliwości wyprodukowania tak dobrych serów, ponieważ ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.

Bardzo dobrze to też wiedzą szefowie kuchni, którym będzie zależało na najwyższej jakości swoich potraw. Pragnąc zachować tę jakość używają oni do lazanii czy pizzy wyłączenie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella jest wiele rodzajów, oprócz najbardziej klasycznych coraz większym zainteresowaniem cieszy się chociażby mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z bawolego mleka, jakie ma znacznie większą zawartość tłuszczu niż krowie. Dzięki temu buffala ma charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.

Bez żadnego problemu kupić ją można w lepszych sklepach z żywnością z Włoch, i świetnie się nadaje do każdej typowej potrawy. Niezwykle interesująco prezentuje się także w smaku mozzarella burrata. Podczas wytwarzania tej odmiany w kulkach robi się kieszonkę, do jakie następnie wlewa się gęstą śmietankę. Dodatek jej daje delikatny, maślany smak, zresztą od którego wzięła się nazwa tego sera, a po rozkrojeniu kieszonki ze środka wypłynie śmietankowy płyn.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz