W czasie letnich, upalnych dni można na różne sposoby poszukiwać ochłody. Dużo osób zapewne wybierze jakiś chłodny deser, na przykład taki jak granitę. Od pewnego czasu da się w bardziej popularnych miejscach dostrzec urządzenia z dużymi pojemnikami, w jakich jest mieszana kolorowa masa. Taka masa to po prostu jak zmrożone drobinki lodu, a deser ten jest nazywany granitą. Wymyślony został w południowych Włoszech, w ciepłej i słonecznej Sycylii. To właśnie tam po raz pierwszy wymieszano cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmrożono przy jednoczesnym mieszaniu.
Pod wpływem ujemnych temperatur woda zaczyna zamarzać, ale przez to że jest mieszana, to tworzą się wspomniane już kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co na pewno doceni każdy jak na zewnątrz będzie świeciło upalne słoneczko. Kolejnym zachęceniem do kupna i skosztowania będzie wygląd deseru, a ten faktycznie wygląda niesamowicie. Granitę się przygotowuje w specjalnych urządzeniach, zwanych granitorami.
Najczęściej granitor będzie miał od jednego do kilku dużych zbiorników, w których jest woda i dodatki. Obecnie poza typową cytrynową wersją oferowanych jest wiele różnych innych smaków, sprzedawcy eksperymentują tu bardzo mocno aby zachęcić klientów do kupna. W pojemnikach granitora umieszczone są też specjalne mieszadła, które obracając się wolno, ciągle mieszając całą masę w środku. Z reguły na takich stoiskach z granitą zobaczyć także można różnego rodzaju dodatkowe akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+