Jeśli ktoś miał okazję skosztować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to na pewno dostrzeże wiele różnic w porównaniu z tym, co często jest tylko nazywane pizzą. Aktualnie taką pizzę można kupić nie tylko w samych Włoszech, ale również w wielu innych krajach, gdyż kuchnia ta stała się bardzo popularna na praktycznie cały świecie. Lecz należy zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, lecz również z jakich składników została zrobiona. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że dania włoskie smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze zrobić je można z jakiejś zwykłej mąki, dodając zwykły ser i szynkę, ale to już nie będzie to samo. Na szczęście nie ma dzisiaj problemów ze zorganizowaniem takich składników, gdyż bez żadnego problemu się je kupi w wielu sklepach.
Dostępna jest oczywiście także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez której ciężko na przykład sobie wyobrazić pizzę. Ale ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz komponuje się wyśmienicie z ziołami i pomidorami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej w formie niewielkich, białych kulek, które są umieszczone w torebce z zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną strukturę, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Najczęściej jest produkowana z mleka krów, charakteryzuje się wtedy delikatnym, łagodnym smakiem. Lecz w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, którą robi się z mleka które pochodzi od bawolic.
Jest ona dzięki temu bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś dla siebie w ofercie włoskich serów powinny też znaleźć osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z wysokiej jakości mleka, dlatego ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie sprawdzone od wielu lat przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+