Potrawy włoskie są cenione i znane na praktycznie całym świecie, wiele osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się łatwe i proste do zrobienia, lecz w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że tajemnica włoskich dań bierze się z dwóch głównych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku przeważnie decydują niuanse, i z tego też powodu tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by zamierzały.
Kolejną ważną rzeczą są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeżeli danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to muszą być do niego użyte najlepszej jakości produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie zapewnią takiego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Dotyczy to nawet takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już szczególnie serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które produkowane są przez różne firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich fachowców, ale na ostateczną jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy, często wypasane na górskich mąkach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.
Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje dużą delikatność i biały kolor, i to taka właśnie wersja spotykana jest najczęściej. Lecz coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wytwarzania tego gatunku sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku regionach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli będzie dużo bardziej wyrazista, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w sobie dużo więcej różnych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+