Każdy chyba amator włoskiej kuchni wie co to mozzarella. Żadna w zasadzie pizza nie obejdzie się bez tego sera, ale jest on wykorzystywany również w wielu innych potrawach. W sklepach spożywczych można oczywiście kupić produkty nieco przypominające oryginały z Włoch, lecz w praktyce daleko im do nich będzie.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w postaci kulek zanurzonych w serwatce. Ma miękką konsystencję i charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, przez co smakuje wyśmienicie na pizzy i innych gorących potrawach. Ale rzecz jasna ją można także jeść na zimno, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są oczywiście wszystkie składniki, lecz również sposób jej przygotowania. Teoretycznie trudne to nie jest, lecz wszystkie szczegóły i niuanse sprawiają, że ostatecznie ser zyskuje swój wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella produkowana jest przede wszystkim z krowiego mleka, lecz Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do produkcji której używane jest mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, również z powodu problemów z przechowywaniem. Ale powoli przekonywać zaczął niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od normalnego. Te różnice biorą się z tego, że bawole mleko posiada większą ilość tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Sam ser jest lekko kwaśny, ale jednocześnie bardzo smaczny, ma też sporo właściwości zdrowotnych.
Niezwykle oryginalnie również smakuje mozzarella burrata, jaka zaczyna być dopiero popularna w naszym kraju. Przeważnie produkuje się ją z krowiego mleka, ale z dodatkiem śmietanki. To zapewnia lekki maślany posmak, od jakiego zresztą wywodzi się nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz posiada w środku serowy woreczek. W zwykłym markecie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeśli ktoś będzie chciał taki zakupić, to powinien znaleźć jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.