Wiele osób będzie się zapewne zastanawiać, czemu włoskie potrawy smakują tak dobrze. Jeżeli ktoś się przejdzie do włoskiej pizzerii czy restauracji, to od razu zobaczy dużą różnicę w stosunku do tego z tym, co dostępne jest w innych miejscach. Z pewnością ogromny wpływ na to mają dopracowane przez dziesięciolecia przepisy. Pomimo tego że włoskie dania wyglądają w wielu przypadkach na nieskomplikowane, to jednak przygotowanie ich będzie wymagało pewnego doświadczenia i umiejętności.
Należy dobrać bowiem odpowiednio proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, ale też sposób przyrządzania i czas. Kolejną niezwykle istotną kwestią jest stosowanie składników o odpowiedniej jakości. Oczywiste jest że do włoskich potraw najlepsze będą włoskie produkty premium, gdyż tylko one mogą zapewnić tak charakterystyczne, wyraziste smaki. Jeśli ktoś zamierza zastąpić je jakimiś zamiennikami, to musi się liczyć z tym, że nie dostanie odpowiedniego efektu. Bardzo ważna jest tu chociażby mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z mleka krowiego albo bawolego, a konsystencja kulek jest lekko miękka i sprężysta. Bardzo dobrze się nadaje do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz używać jej też można do sałatek czy kanapek. To samo dotyczy szynek, oliwy czy makaronów – te wyprodukowane we Włoszech posiadają znacznie lepszy, wyrazisty smak, dlatego sprawdzają się tak dobrze w tradycyjnych daniach. Jest to rezultatem tego, że przeważnie produkty włoskie producent wykonuje je zgodnie z tradycyjnymi recepturami, które zostały dopracowane do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+